Accessoarer till kostymen

Accessoarer har en förmåga att förvandla även den enklaste outfiten till något extra speciellt. Normalt sett kanske accessoarer är något man tänker sig tillhöra området av vardags- eller partykläder. Men accessoarer har även sin plats i mer formella klädsel. Kostymen är något som har väldigt många användningsområden och även flera val av accessoarer.

De absolut mest självklara accessoarerna, som skorna, bältet och slipsen eller flugan är idag mer eller mindre en del av kostymen. Och medan valet av dessa absolut kan göra skillnad är det intressant att tänka på några andra exemplar.

Näsduken

Näsduken är inte ett måste till kostym men kan bland annat hjälpa en att sätta en extra liten färgklick på en kostym. Och när det gäller färger finns det formligen en uppsjö av dem. Så även om man har en mer ovanligt färg på kostymen går det alltid att hitta något som passar. Näsduken bör dock matcha skjortan och inte slipsen som många har fått höra.

Kavaj- och slipsnål

Slipsnålen är den mer kända av dessa två och medan den har tydliga funktionella användningar är det också något man bör välja med omsorg vad gäller designen. Kavajnålen är däremot kanske inte något alla är bekant med. Denna fästes i kavajens slag och kan vara allt från väldigt iögonfallande till mycket diskret. Att själv prova sig fram är varmt rekommenderat.

Klockan

En snygg klocka kan ofta vara en riktigt bra accessoar tillsammans med kostymen. Medan det har funnit ”regler” för hur man matchar klockan till kostymen är det få som idag håller kvar vid dessa, men några få undantag. Ett bra tips är dock om man bär klocka med läderarmband kan det vara snyggt att matcha färgen på bandet med färgen på skorna. Inom rimliga gränser så klart. Bruna skor och brunt armband är så långt man egentligen behöver ta detta.